TIOP 1.2.3-08/1 PDF Nyomtatás E-mail

TUDÁSDEPÓ-EXPRESSZ   -   A LEHETŐSÉGEK KAPUJA

Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program 1.2.3-08/1
„Hajdúsági Könyvtári Kapuk” Hajdú-Bihar megyei városok könyvtári szolgáltatásainak infrastruktúra a térségi partnerség jegyében

A Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ valamint további tizennégy Hajdú-Bihar megyei könyvtár európai uniós forrásból fejlesztheti gépparkját és terjesztheti ki elektronikus szolgáltatásainak körét.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv, Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében meghirdetett "Tudásdepó -Expressz" (TIOP 1.2.3-08/1) pályázaton a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ által vezetett Hajdú-Bihar megyei I. konzorcium 99.995.411 Ft egyszeri, vissza nem térítendő támogatást nyert. A nyertes könyvtárak a pályázat keretében, 2009. október 1-től 2010. december 31-ig informatikai eszközfejlesztéseket, adatbázis és szolgáltatásfejlesztési programot valósítanak meg.

Az együttműködés elsődleges célja egy virtuálisan közös katalógus és elektronikus könyvtár létrehozása, valamint egy megyei helyismereti közös adatbázis beindítása. Bekapcsolódási pont biztosítása egy központi portálon keresztül további közgyűjtemények, civil szervezetek és önkormányzati adatbázisok számára. Mindezen szolgáltatások adat,- és információs központi szolgáltatása az év minden napján, 24 órában. A megvalósításához elengedhetetlen az akadálymentes, 365x24 órás Portál24 beüzemelése. Ehhez szükséges több, nagy teljesítményű szerver beszerzése, valamint hozzáférési pontok kialakítása. Az olvasóközönség számára 166 db, a kornak megfelelő színvonalú felhasználói számítógép kerül beállításra, továbbá több multifunkciós nyomtató, projektor és lapszkenner segíti a könyvtárosok eredményesebb munkáját.

Fogyatékkal élők számára biztosítandó könyvtári szolgáltatáshoz kapcsolódóan kívánunk beszerezni összesen 24 db speciális eszközt, számítógépet képernyőolvasó szoftverrel felszerelten, és egy nagyító-olvasó célhardvert. Infrastrukturális fejlesztések keretében a Méliusz Központban burkolati vezetővonalak kerülnek beszerzésre az olvasói nyilvános terekbe, valamint indukciós hurkok kiépítésével segítjük a siketek és hallássérültek jobb tájékozódását 7 szolgálati ponton és az előadó teremben, míg a partnereknél a vezeték nélküli internet (WIFI) hálózat kiépítése és a kisléptékű, belső (hálózati) felújítások kapnak nagyobb hangsúlyt.

Mindezeken felül korszerű integrált könyvtári szoftverrendszer beszerzésével biztosítjuk a konzorciumi (megyei) szolgáltatási szinthez való kapcsolódást és további 12 megyei munkahely részére vásároljuk meg a szolgáltató komponens dokumentumküldő és fogadó klienseit.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

További információ: Hajdúsági Könyvtári Kapuk Hajdú-Bihar megyei városok könyvtári szolgáltatásainak infrastruktúra fejlesztése a térségi partnerség jegyében:

  • dr. Cs.Tóth János igazgató, TIOP projektmenedzser (52/502-470, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. )
  • Szilágyi Irén igazgatóhelyettes TIOP szakmai vezető (52/502-820, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. )
  • Borbíró Istvánné TIOP projektasszisztens (52/502-821, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. )

Kedvezményezettek:

  • Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ
    Képviselője: dr. Cs.Tóth János
  • Debreceni Városi Könyvtár
    Képviselője: Farkasné Gellért Erzsébet
  • Berettyóújfalu Város Önkormányzat
    Képviselője: Szeifert Ferenc
  • Derecske Város Önkormányzata
    Képviselője: Bakó István
  • Hajdúnánás Városi Önkormányzat
    Képviselője: dr. Éles András
  • Kaba Város Önkormányzata
    Képviselője: Szegi Emma
  • Polgár Város Önkormányzata
    Képviselője: Tóth József
  • Püspökladány Város Önkormányzata
    Képviselője: Arnóth Sándor
Módosítás dátuma: 2012. április 10. kedd, 12:39